Už zhruba měsíc nacházím ve statistikách mého webu v položce Odkaz z jiné stránky weby, ze kterých na můj web žádné odkazy nevedou. Na pořadu dne je refererový spam.

Dost často se dívám do statistik mého webu. Je užitečné vědět, jak se chovají návštěvníci (ať živí nebo neživí). Zajímavá položka statistiky je informace, ze kterých stránek přichází návštěvníci. Poslední dva měsíce se začaly mezi Top10 odkazů z jiných stránek objevovat evidentně nesmyslné odkazy. Většinou to byly odkazy na staré známé weby z komentářového spamu. Refererový spam dorazil na conBLOG.

Refererový spam se často vyskytuje právě na blozích. Je to hlavně proto, protože některé blogy automaticky generují pod spoty seznam naposledy odkazujících webů na daný spot. Pro návštěvníky to může být užitečná vlastnost, která autora nestojí skoro žádnou námahu. Návštěvníci si rádi přečtou, co se na dané téma píše jinde. A na tohle sází spameři, kteří se snaží protlačit do seznamu odkazujících stránek. Drží se hesla škoda každého odkazu, který padne vedle.

Já na conBLOGu žádné seznamy odkazujících stránek nemám. Robota, který tenhle balast generuje to samozřejmě nezajímá. Dál mi zapleveluje serverové logy nesmyslnými údaji. Nezbývá, než se pustit do boje. Jaké máte zkušenosti s refererovým spamem? Jak se proti němu bráníte?