Jazykové vycpávky dobře pomáhají politikům, kteří nemají ve vymezeném čase co říct. Úředníkům dávají možnost ještě víc potrápit občany. Každá doba přináší své vlastní jazykové vycpávky. Poslední dobou je velmi populární každý projev prošpikovat slovním spojením v rámci.

V rámci tohoto spotu bych tak mohl v rámci každé věty jedno v rámci docela pěkně upíchnout. Stačilo by, abych podlehl současné mánii, kdy každý všechno rámuje do nějakého rámce. Docela to chápu u politika, který na otázku kolik je hodin, klidně odpoví něco ve stylu:

No to je jako taková komplexní otázka, které v rámci jejího řešení osobně přikládám poměrně zásadní význam a domnívám se, že (jak sám dobře víte pane redaktore) jsme už vyslali první signály, které vnímáme…

A tak by každý politik mohl pokračovat ještě hodně dlouho, protože je nutné pustit tazatele co nejméně ke slovu. Politická logika říká, že čím déle o věci mluvím, tím o ní víc vím a lépe se o občana postarám.

Na webu, v manuálech apod. je potřeba jít přímo k věci. Text hustě proložený vycpávkami není to, co čtenář očekává. Spoustě autorů vůbec nepřijde používání vycpávek jako něco špatného. Někteří dokonce prohlašují, že přece musí psát odborně (ano, to opravdu někdo řekl), a že zjednodušení snižuje odbornost dotčeného dokumentu.

Já se snažím v každém dokumentu odstranit přebytečná slova. Někdy se zkrácení dokumentu pohybuje i v desítkách procent při zachování informační hodnoty. Kratší a přehlednější dokument si spíš někdo přečte a lépe jej pochopí. A když jsme na webu, tak se tím zvýší třeba hustota klíčových slov.

V rámci závěru chci požádat ty, kteří v rámci používají, aby toho nechali a netrápili ty, kteří to nemají rádi. Chovejte se v rámci slušnosti!