Právě teď ve firmě, kde pracuji, implementujeme nový informační systém. Přál bych Vám poslouchat ty debaty nad nepodstatnými náměty (přeloženo: připomínkujte si co chcete, bude to tak, jak to je, a basta) o uživatelském rozhraní nebo logických lapsech návrhu. Nedělám to často, ale uvedu rozsáhlejší citaci Petra Staníčka (Vogonská akvizice), protože něco podobného se snažím říkat taky:

…je vidět, že nikdo z velkých provozovatelů portálů apod. nezná skutečné BFU. Pro ty profíky, co ty weby připravují, jsou takoví lidé zcela nepředstavitelní. Kdyby své BFU znali, všechno – registrací počínaje, reklamami konče – by na těch portálech vypadalo úplně jinak.

Každý vývojář webů pro širokou veřejnost by si měl povinně projít čtrnáctidenní praxí, kdy by musel obcházet chaloupky na českém venkově a místní babičky a Pepiky učit používat nějaký český portál. A jestli by po těch 14 dnech neměl nutkavou potřebu udělat půlku věcí úplně jinak, měl by to rovnou zapíchnout.

To, co napsal Petr, platí pro vývojáře obecně. A nejen pro ně. Stačí si přečíst třeba nějaký zákon nebo ministerskou vyhlášku.