V pondělí začíná v Brně 15. ročník mezinárodní výstavy informačních technologií Invex 2005 (24.-27. 10. 2005). Byl jsem na všech Invexech a nechci polemizovat na téma úpadek Invexu. Každý Invex byl totiž jiný. A na každém Invexu jsem byl jiný já.

Na Invex se chystám v pondělí. Líbí se mi, když přicházím mezi prvními návštěvníky a v poloprázdných halách můžu sledovat, jak někteří opozdilci dokončují své stánky. U pultů s literaturou se ještě netlačí davy, vystavovatelé jsou, snad pro rozcvičení, ochotní se bavit i s chlápkem v riflích. Dostanete se ke klávesnicím počítačů a na záda Vám nefuní dav teenagerů. Můžete si osáhnout vystavené mobily, zastavit se u vitrín bez rizika ušlapání davem sběračů tužek.

Digitex

Jestli se na letošním Invexu na něco těším, tak je to nový Digitex. Posledních pár měsíců jsem propadl digitální fotografii. Snažím se sebevzdělávat, abych se vymanil ze zajetí středových kompozicí ve stylu Máňa, hrad a náš nový vůz, nakloněných horizontů, přepálených obloh a tak vůbec.

Už dávno nejsem nadšený z každé kopírky a vystaveného monitoru. Nečekám, že spatřím převratné novinky, ani že se dozvím něco nového. V tom kouzlo Invexu nespočívá. Být na výstavišti v Brně ně totiž něco jiného než sedět u monitoru nebo si číst počítačový časopis. Tak uvidím, jaký bude ten letošní Invex.

Souvislosti