V článku Microsoft – The Only Ones Following Web Standards! najdete seznam webových stránek počítačových firem a chyb, které na nich našel W3C Markup Validation Service. Pro někoho překvapením může být, že z hlediska validity uspěly na výbornou stránky firmy Microsoft.

Validita po česku

A abych jenom neodkazoval, tak se podívám na některé domácí stránky tak, jak mi příjdou pod klávesnici (opravdu v tom nehledejte nějaký úmysl):

Výsledky odpovídají času, kdy byl test prováděn (dnes kolem 20. hodiny).

Abych se přiznal, tak mě výsledky minitestu příjemně překvapily. Oproti minulosti (kdo ještě pamatuje validační války?) se situace výrazně zlepšila (aspoň co se týká testovaného typu webů).

Něco o validitě, abychom si rozumněli

Validní webové stránky jsou takové, které plně odpovídají danému standardu (doporučení). Validita se obvykle ověřuje validátorem. Validátor je nejčastěji webová aplikace, která po zadání adresy dané stránky ověří její validitu. Validátor samozřejmě není neomylný – je to jenom program. Stránka, které je označena jako validní, může obsahovat chyby. To, že je stránka validní neznamená, že je také kvalitní (přesto to o něčem vypovídá).