Dobrý tiskový výstup z webové stránky může vylepšit celkový dojem z vašeho webu. Spousta uživatelů považuje informace zobrazené na webových stránkách za velmi nestálé, podléhající změnám a náhlým kolapsům. Z tohoto důvodů si uživatelé stránky rádi tisknou. Webdesignéři ale bohužel často tvorbu tiskových výstupů podceňují nebo, co je horší, vůbec neřeší. Raději testují web v několika prohlížečích, než by stránku jednou vytiskli. Tiskové výstupy webových stránek jsou často nepoužitelné.

Mark Boulton v článku Five Simple Steps to Typesetting on the web: Printing the web přináší velmi praktický návod, jak vytvořit kvalitní tiskový výstup webové stránky. Jako příklad použil stránky britského listu The Guardian. Mark Boulton mj. radí:

Využijte možnosti CSS
Nevytvářejte duplicitní tiskové varianty webu. Použijte externí tiskový stylopis.
Dodržte vzhled
Tiskový výstup by měl být podobný webu nebo třeba i tištěné verzi elektronického média.
Kreslete
Než začnete psát CSS soubor, vezměte do ruky tužku a papír a kreslete. Získáte představu, jak má budoucí tiskový výstup vypadat. Ušetříte si spoustu času. Načrtněte malé náhledy a potom nakreslete stránku ve skutečné velikosti.
Modelujte
Pokud můžete, vezměte si na pomoc nějaký „kreslící“ program. Namodelujte stránku a testujte barvy. Zkoušejte fonty.
Tiskněte
Nesmíte zapomenout stránku vytisknout. Náhled před tiskem nestačí.

A co říct na závěr? Při tvorbě webových stránek myslete na uživatele, kteří si webové stránky tisknou. Připravte pro ně tiskový styl.

Souvislosti