Nějaký Walter mi doporučil toto: priste zkus operu. varovani je vysoce navykova. Ne že bych prohlížeč Opera neměl nainstalovaný na každém počítači, který používám (z mnoha dobrých důvodů). Čas od času Operu spustím za nějakým méně obvyklým účelem. Ale Opera mi nikdy nepřirostla k srdci. Třeba ale Walter nemyslel Operu, ale operu. Konec konců to o napsal malé.

Petr Staníček šlápl do vosího hnízda, když zveřejnil článek A proč vy nepoužíváte Operu? (ve zrušené diskuzi se ukázalo, že nadpis byl málo výstižný). Proto se zeptal znovu a lépe Tak ještě jednou, polopatičtěji. Proč nepoužíváte Operu? Tak jsem se zamyslel a tady je důvod, proč nepoužívám webový prohlížeč Opera: nesedí mi.

To je ten hlavní důvod. Samozřejmě je tady ještě pár racionálních důvodů:

  • Opera má takový divně oteklý vzhled se kterého je cítit nadřazenost GUI nad webovou stránkou a operačním systémem.
  • Opera je překombinovaný kojzl, který se tím ani netají. Místo složitého uživatelského rozhraní plnotučné Opery bych dal přednost nějaké svižnější light verzi.
  • Opera občas divně zobrazuje písmo (a to nezvětšuji ani jinak nenastavuji fonty).
  • Ve standardu po instalaci není zobrazený stavový řádek.
  • Úprava nástrojové lišty je divná. Nevidím třeba popis funkce tlačítek na nástrojové liště. Jednotlivé lišty se divně přetahují myší.
  • Opera ve standardu neumí Alt+D pro přesun kurzoru do adresního řádku.
  • Opera subjektivně pomalu startuje a pomalu načítá stránky (zdůrazňuji slovo subjektivně). Než se načtou obrázky, tak se kurzor myši hodně protočí.
  • Nikdy jsem nezačal používat pokročilé funkce Opery. A to jsem se vždycky snažil. Jiné programy to umí líp nebo to Opera nedělá tak, jak bych po ní chtěl. A nebo je mi ta funkce na nic.

Operu používám už několik let a mám nainstalovanou její poslední verzi. Nikdy se ale nestala mým hlavním prohlížečem. Vůbec mi nevadí, že není Open Source nebo že spoustu věcí můžu nastavit nebo doinstalovat. Na každý pád je škoda, že je tak málo rozšířená. Tož tak.

Souvislosti