Nějakou dobu používám Foto.mapy.cz a snad jsem získal určitý odstup k sepsání připomínek k této webové aplikaci. Vedle fotomap často používám Panoramio a Flickr. Oba zmíněné weby považuji za velmi kvalitní weby ve svém oboru, kterým by se fotomapy od Seznamu měly přiblížit. V tomto spotu se zaměřím hlavně na činnosti spojené s přidáváním fotek do fotomap.

Nahrávání fotek

Řeč bude o stránce Nahrát fotografie (poznámka: mnohé odkazy jsou dostupné až po přihlášení). Na této stránce mi nejvíc vadí zbytečný klik navíc. Ve výchozím stavu je na stránce textové pole pro cestu k souboru, tlačítko pro výběr fotografie a IMHO zbytečný odkaz Přidat další fotografii. Panoramio si vystačí pouze s textovým polem a tlačítkem. Po výběru fotky totiž Panoramio zobrazí rovnou nové textové pole s tlačítkem.

Po výběru všech fotek je potřeba stisknout tlačítko Načíst fotografie. Na pomalejším připojení nebo při větším počtu fotek uživatel netuší, jestli fotomapy něco dělají. Možná by stálo za to nějakým zřetelným způsobem informovat o probíhajícím uploadu.

Foto.mapy.cz považuji především za aplikaci pro geotagging fotografií. Proto bych oddělil tuto hlavní činnost (propojení fotky s místem jejího pořízení) od zbytku (popis fotky, označkování atd.). Fotomapy mají totiž přiřazování vlastnosti fotek dost nepřehledné. Panoramio v prvním kroku po nahrání umožňuje popis fotky a přiřazení polohy. Až na další stránce se doplňují další informace.

Vlastnosti fotek

Stránka pro nastavení vlastností fotek působí chaoticky. Textboxy jsou rozházené, na stránce je hodně stylů a barev písma, pořadí polí taky není nejlepší. Zamrzí, že není vidět jméno souboru konkrétní fotky. Sám mám ve jménu souboru fotky jméno vyfoceného subjektu. Proto by mi zobrazení jména souboru pomohlo při pojmenování fotky.

Docela nevzhledné je orámování náhledů fotek, které předpokládá, že všichni fotí kompakty do formátu 4:3. Náhledy jsou zbytečně obaleny do nehezkých okrajů. Tento jev se táhne celými fotomapami.

nastavení polohy fotky na mapě mám několik připomínek. Asi nejvíc mi vadí, že fotomapy neumí rozlišit mezi kliknutím a držením levým tlačítkem myši. Při každém posunu mapy tažením myši totiž dojde k označení polohy (většinou samozřejmě špatné). Lepší by bylo polohu označit až poté, co je správně nastavená mapa a uživatel klikne na správné místo. Zamrzí, že není možné přesunout značku polohy přetažením myší. Taky mi chvilku trvalo, než jsem přišel na to, jak označovat polohu následující fotky, která byla pořízena nedaleko předchozí fotky (stačí nechat neoznačené vyhledávací pole prázdné a klepnout na tlačítko Hledej). Tato část formuláře by zasloužila přepracovat. Jen drobností je, že se po klepnutí na tlačítko Hledej chová stránka jankovitě. Různě odskakuje a často se náhled fotky a některá pole nad mapkou zarolují nad horní okraj.

Za vyloženou chybu považuji, když se po chvíli začne rozcházet poloha značky s místem, kam jsem klikl. Značka je sveřepě umísťována několik set metrů jižně. Nezbývá pak jiná možnost než posunout mapu a klikat do prostoru nad skutečným místem pořízení fotky.

Zoomování mapy myší se taky nechová nejlíp. Ve srovnání s Panoramiem musím na fotomapách víc skrolovat. Vypadá to, že se při zoomování nebere v potaz poloha kurzoru na mapě a zoomované místo často odskočí mimo viditelnou část mapy.

Asi by stálo za to schovávat v určitých situacích zobrazenou mapu a přesunout odkaz Smazat fotografii na lepší místo (teď je odkaz daleko od fotky a vyčuhuje z boxu).

Editace fotografií

Při editaci místa pořízení fotek (foto.mapy.cz/edit?####) je nešikovné, že se zobrazí mapa v malém měřítku. Fotomapy přece znají dříve zadanou polohu, tak není třeba zobrazovat celé Československo.

Co by mi ještě bodlo

Na závěr jen v bodech:

  • Výpis komentářů by mohl obsahovat náhledy na komentovanou fotku.
  • Formát datumu ve stylu 4.09 09 nebo 06.09.09 asi není ten pravý.
  • Líbil by se mi pěknější formát URL fotogalerie autora (http://foto.mapy.cz/autor-46166765908-jiri-bures).
  • V Google Chrome chybí v některých textech písmena.
  • Při prohlížení fotek neváží náhledy na fotky s mapkou. Po posunu mapy zůstává seznam fotek nezměněný, i když mapa ukazuje jiná místa.

Přes všechny uvedené nedostatky jsou Foto.mapy.cz užitečnou aplikací. Doufám, že jejich vývoj bude pokračovat a dočkáme se ještě lépe použitelné verze. A třeba si tento spot přečte někdo, kdo má tu moc posunout vývoj fotomap kupředu.