Po několika testovacích verzích byl minulý týden zveřejněn Total Commander 7.50. Protože jsem se o tom nezmínil včas, tak jako malou náplast berte tento spot s tipem, jak v Total Commanderu pojmenovat odpojitelné disky nebo CD/DVD mechaniky. Nemám na mysli fyzické pojmenování disku jako takového, ale např. přidání trvalého jména čtečce paměťových karet. Jednotka se pak nejmenuje vágně Vyměnitelný disk, ale třeba Čtečka CF:

Rozbalovací seznam s disky

Přejmenované dvě čtečky karet a DVD vypalovačka

K pojmenování mechanik jsem sáhl proto, že mám čtečky karet pro čtyři hlavní typy paměťových karet, ale téměř výhradně pracuji s CF kartami. Často jsem se uklepl ve volbě písmene jednotky a čekal, než Total Commander dosype hodiny a dá mi další možnost volby.

Jak pojmenovat mechaniky v Total Commanderu

Abyste mohli v rozbalovacím seznamu disků Total Commanderu vidět svá vlastní jména diskových mechanik, musíte upravit konfigurační soubor wincmd.ini:

  • Spustit Total Commander.
  • Zvolit menu Konfigurace > Přímá úprava konfiguračních souborů…
  • Otevřou se dva konfigurační soubory – zvolit wincmd.ini.
  • Pokud neexistuje, vytvořit sekci [DriveHints].
  • Do sekce přidat na samostatné řádky požadovaná jména ve formátu X=Jméno jednotky (X je písmeno existující jednotky).
  • Uložit editovaný soubor.

Total Commander není potřeba restartovat. Změna se projeví hned po uložení souboru wincmd.ini. Pro případ, který je na obrázku, vypadá příslušná sekce ini souboru následovně:

[DriveHints]
G=Čtečka SD
H=Čtečka CF
V=Vypalovačka DVD

Poznámka: Návod je vytvořen pro Total Commander 7.50. Nevylučuji, že se v jiných verzích aplikace může postupovat jinak. Funkcionalita jako taková je v TC myslím od verze 4.0 a ve stručné podobě je popsána v nápovědě pod hesly Drive buttons a Drive selection box.