Google Reader končí 1. 7. 2013

On-line RSS čtečka Google Reader skončí 1. 7. 2013. Důvodem je další čistka služeb Google. Uživatelé tak příjdou o užitečnou službu, kterou mohli používat od roku 2005. Jedním z důvodů zrušení Google Readeru je podle všeho upřednostňování Google+ na úkor jiných služeb ze strany Google a klesající popularita RSS. To aspoň tvrdí Google. Otázkou je, kdo za klesající popularitu RSS může? Jestli to nejsou právě firmy jako Google, Facebook a jim podobní, kterým RSS kazí byznys.

Proti zrušení se zvedla vlna odporu. Dokonce se sepisují petice proti zrušení Google Readeru. Nedělám si iluze, že by podobné akce přiměly Google změnit názor. Nakonec stejně budou muset uživatelé Google Readeru zvolit jiné řešení. Je třeba si taky uvědomit, že mnohé aplikace, a nemusí jít o RSS čtečky, nějakým způsobem Google Reader využívají.

Mě se zrušení Google Readeru asi nijak zásadně nedotkne. Dál budu používat starou verzi off-line RSS čtečky FeedDemon. Mimochodem jeho novější verze používají Google Reader pro synchronizaci aplikace mezi více počítači. Autor v souvislosti s koncem Google Readeru oznámil konec vývoje čtečky.

Souvislosti

FeedDemon umí česky

RSS čtečka FeedDemon nabízí české uživatelské rozhraní.

Autor RSS čtečky FeedDemon Nick Bradbury včera oznámil, že od nové verze 3.1 čtečka podporuje dalších osm jazyků, mezi kterými nechybí čeština. Autorem českého překladu je Marek Hron.

Instalace češtiny

Češtinu lze do FeedDemonu nainstalovat z menu Tools > Options > Language > Download Additional Languages. FeedDemon zobrazí stránku s nabídkou jazyků, kde je i odkaz Czech pro naši mateřštinu. Po stažení stačí potvrdit přepnutí uživatelského rozhraní do češtiny.

Trochu zamrzí, že po přepnutí na češtinu FeedDemon zruší některá nastavení uživatelského rozhraní (mně seskupil načtené zprávy podle dní). Celkově je překlad na dobré úrovni a obsahuje jen několik drobných diskutabilních nedostatků.

RSS fotografů na Panoramio

Fotoweb Panoramio automaticky vytváří pro každého uživatele vlastní RSS kanál. Díky němu vám neuniknou nové fotky oblíbeného autora.

Asi není velkým tajemstvím, že i na stránkách, kde není viditelný odkaz na RSS kanál, můžete RSS najít. Stačí se podívat do zdrojového kódu stránky a v sekci head najít odkaz na RSS soubor. V případě mých fotek na serveru Panoramio nyní vypadá takto:

href="http://www.panoramio.com/userfeed/448399"/>

Ze zdrojového kódu stránky lze okopírovat adresu zapsanou v atributu href (http://www.panoramio.com/userfeed/448399) a vložit ji do čtečky (nebo využít funkcionality svého prohlížeče).

FeedDemon tam a zase zpět

Mám rád software, který píše Nick Bradbury. Kdo zná Homesite nebo TopStyle asi ví, proč tomu tak je. Od té doby co Nick uvolnil skvělou desktopovou RSS čtečku FeedDemon k volnému použití, jsem ji také začal používat. Do nové verze 2.8 autor přidal několik zajímavých vylepšení (mj. určitou podporu pro jdem.cz). Tak jsem si dneska nainstaloval FeedDemon 2.8 RC2. A po deseti minutách jsem program zase odinstaloval (ani jsem nestačil típnout screenshot).

Proč jsem přeinstaloval nového FeedDemona? Do nové verze bylo přidáno zobrazování reklamy. Reklama se zobrazuje vlevo dole v navigátoru (tzv. Subscriptions). A protože mám okno aplikace zmenšené co to jenom jde, tak mi reklama užírá významnou část položek navigačního panelu. Rolovat nechci. Vytvářet další složky, abych zmenšil počet položek, taky ne. Zvětšovat výšku okna nechci už vůbec. Snad je zřejmé, že mi v tomto případě nevadí reklama jako taková, protože by mi vadilo, kdyby na místě reklamy byl hnědý čtyřúhelník. Takže verzi 2.8 jsem přehrál starší dva sedmičkou.

Já vím, že autoři free aplikací občas chtějí být za svou práci odměněni a uznání spokojených uživatelů se nenají. Taky jsem napsal pár programů, za které jsem neviděl ani korunu. Ale nic mě naštěstí nenutí používat programy (a weby), které mají sníženou použitelnost kvůli reklamám. Přitom pevně věřím, že Nick dlouho přemýšlel, aby reklama ve FeedDemonu moc neobtěžovala.

Jak dostat RSS na vlastní web

Když odpovídám e-mailem jednomu, můžu na blogu odpovědět mnoha. Dnešní dotaz zněl jak mohu jednoduše dostat na své www stránky RSS feed z jiných stránek, které ho poskytují?

Jednou z možností je použít nějakou volně dostupnou PHP třídu na čtení RSS souborů. Vojtěch Semecký nabízí lastRSS. lastRSS je volně k dispozici pod licencí GNU/GPL. Návod i příklad použití najdete na výše uvedeném odkazu.

Pokud můžete doporučit další možnosti, jak vkládat RSS do vlastních stránek, pište do komentářů.

Komentáře a RSS čtečky

RSS 2.0 nabízí volitelný element , pomocí kterého lze odkázat na komentáře dané položky – . Některé RSS čtečky umí zobrazit komentáře jako součást dané položky. To nemusí vyhovovat všem uživatelům.

Pokud chcete v RSS 2.0 odkazovat na komentáře k danému článku nebo spotu, můžete k tomu využít volitelný element vnořený v elementu . Element pak obsahuje adresu komentářů. Příkladem je třeba RSS kanál blogu ABAKUS SEO blog.

Některé čtečky umí zobrazit komentáře jako podmnožinu v rozklikávacím seznamu u dané položky (přesný přehled nemám, takže můžete komentovat, jak se chová Vaše RSS čtečka):

Položky v RSS čtečce

RSS čtečka: Spoty a komentáře

Není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. A platí to i v případě komentářů spojených s odkazy na články. Příjemce RSS kanálu totiž o aktualizaci komentářů vůbec nemusí stát. Prvotní informace o tom, že přibyl nový komentář, je ve čtečce často totožná se stavem, kdy přibyl nový článek. Uživatel se lačně vrhá na daný RSS kanál, ale není v něm žádný nový článek. Pouze někdo připsal nový komentář. A tak se může stát, že se během pár hodin nějaký RSS kanál jakoby rozroste třeba i o několik set nových spotů. Až po otevření daného RSS zjistíte, že nic nového se neurodilo, jenom přibylo pár komentářů.

Přiznávám, že mi toto chování RSS čteček vadí (nevím totiž, jestli jsou na vině poskytovatelé RSS kanálu, kteří do nich přidávají odkaz na komentáře). A možná nejsem sám. Řešením by mohlo být:

  • Možnost nastavit čtečku tak, aby nereagovala na komentáře.
  • RSS čtečky by mohli odlišovat spoty, ve kterých přibyly komentáře jiným způsobem (např. pokud přibyl spot, tak dát položku tučnou a dát číslo do seznamu RSS kanálů; pokud přibyl komentář, tak položku spotu netučnit a přidat číslo informující o počtu nových komentářů za danou položku).
  • Na web umísťovat více RSS 2.0 kanálů (s komentáři, bez komentářů, samostatné RSS pro komentáře).

Jaký je Váš názor na problém se zobrazováním komentářů v RSS čtečkách a na poskytování různých verzí RSS kanálů?