Každý pracovní den začínám promazáváním pošty. Každý pracovní den začínám čtením pošty. Možná si říkáte, proč začínám dvěma stejnými větami? Pozornější si určitě všimli, že se věty liší zvýrazněnými slovy. A určitě si domyslíte, čím se věty liší dál. Je to doba, kdy jsem tyhle věty říkával. Ta první je ze současnosti. Tu druhou jsem používal ve starých dobrých časech.

V zaměstnání chystám školení o virech. Při té příležitosti jsem si udělal malou statistiku struktury pošty doručené do mého e-mailu. Za uplynulý týden jsem dostal něco málo nad 500 e-mailů. Tady je struktura mé pošty:

Struktura mé pošty v minulém týdnu

Struktura mé pošty v tomto týdnu

Viry

Téměř polovina pošty připadá na viry (48 %). Tři procenta tvoří e-maily s viry související – většinou hlášení špatně nastavených antivirů, které chybně odesílají hlášení na virem podvrženou adresu odesílatele. Zdá se mi, že oproti minulosti toto číslo výrazně pokleslo. Tvůrci serverových antivirů možná jako defaultní nastavují volbu neodesílat varování. Možná se také vzpamatovali správci sítí.

Spam

Nové zákony proti spammerům zatím moc účinně proti spamu neúčinkují. Objem spamu stále narůstá. Spamu v mé schránce za minulý týden bylo 44 % (222 kousků). Drtivá většina spamu v mé schránce je anglicky psaná (tomu se samozřejmě nedivím). Přibývá ale spamů psaných azbukou. Domácí spam je naštěstí vyjímkou. Asi jsme malá země a odhalený spammer se ocitne v palbě postižených a následně i médií.

Opravdová pošta

Pět procent. Pouhých pět procent! Jen každý dvacátý e-mail není virus nebo nesmyslný spam. A to se nepitvám v tom, že ne každý nevirus a nespam je užitečný. Co se dá dělat. Do poštovní schránky taky dostávám haldu reklamních letáků. Předplacené noviny se taky stávají čím dál tím víc bulvárem. Jěště, že se nešíří dopisní viry. To by teprve byl pěkný nářez.

Jak na to?

Teď určitě začnete uvažovat v rovině spam filtrů, serverových antivirů, těch nejlepších e-mailových klientů, nejbezpečnějších operačních systémů, zabezpečení e-mailových adres vystavených na webu a já nevím o čem všem. Klidně uvažujte a komentujte. Bojím se ale, že nic z toho v dohledné době explozi mailového sajrajtu nezabrání.

Související