Scrabble SEO

Svátky, to je čas rozjímání, bilancování, setkávání a vymýšlení hovadin. To si můžete na stole rozložit Scrabble a začít skládat:

Scrabble

Scrabble SEO

Přiznávám, že jsem použil několik black hat Scrabble taktik, abych se dopracoval k žádanému výsledku. Poznáte, kde jsem si musel kapku pomoci? Ke kolika bodům jste schopni se dopracovat?

České vyhledávače naslepo

Minulý týden jsem se ptal, který vyhledávač je nejlepší. V článku jsem upozornil na webovou aplikaci Blind Search, která anonymně srovnává výsledky hledání ve třech významných světových vyhledávačích.

Vojta Semecký rychle zareagoval a v komentářích pod článkem odkazuje na svou aplikaci České internetové vyhledávače naslepo, která srovnává výsledky hledání čtyřech „domácích“ vyhledávačů: Google, Jyxo, Morfeo a Seznam.

Je vidět, že Vojtěch na aplikaci stále pracuje. V původní verzi byly vyhledávače pouze tři, dnes ráno jsem tam našel o jeden vyhledávač víc. A viděl jsem jen dva sloupce s výsledky hledání. Na každý pád ale u mě přesvědčivě zvítězil Google před Seznamem.

Tak který vyhledávač je nejlepší?

Spory o to, který webový vyhledávač je nejlepší, jsou staré jako samotné vyhledávače. Web Blind Search vás může přesvědčit o tom, že neoblíbený vyhledávač nemusí být zase tak špatný.

Blind Search srovnává vedle sebe výsledky hledání zadaného výrazu. Klepnutím na tlačítko určíte, které výsledky nejvíce naplňují vaše očekávání. Vtipné je, že před volbou nejlepšího vyhledávače nevidíte, pro který vyhledávač z trojice Google, Yahoo!, Bing hlasujete. Nevidíte totiž loga, ani jinou identifikaci vyhledávače. Pořadí sloupců s výsledky se samozřejmě náhodně mění. Možná se budete divit, kterému vyhledávači dáte nejvíc kliků.

Na závěr dvě poznámky:

  • Vyhledávač nejsou jenom výsledky hledání, ale také vzhled vyhledávače, jeho rychlost a spolehlivost a mnoho dalších vlastností, které na hledajícího působí.
  • Blind Search není dobře připraven na české prostředí. Výsledky hledání se totiž liší od přímého hledání v daném vyhledávači. Jen můj Bing nastavený na „US“ vracel stejné výsledky.

Ale, když nic, tak je Blind Search docela zábavný. A taky by ještě mohl někdo u nás naprogramovat něco podobného pro naše prostředí.

Lof na překlepi – Kanon D500

Ne zrovna zanedbatelné procento výrazů zadaných do vyhledávače tvoří překlepy. V poslední době o tom mluvil třeba Petr Fidler na Open Monday ve screencastu Chyby v SEO, o kterých se tak často nemluví. Jistě není marné přivést na svůj web i omylné lidi. Jak ale na to?

Vyhledávače jsou chytré

Webové vyhledávače se pořád vylepšují. Znají časté překlepy. Hledajícím nabízí nejen správnou frázi pro nové hledání, ale ve výsledcích také „správné“ stránky. Podívejte se třeba na výsledky, které nabízí Google na nikoňáčky zadané označení Kanon D500 (správně je samozřejmě Canon EOS 500D). V těchto dnech pod doporučenou variantou Google nabídne dva výsledky hledání opravené fráze. Následují výsledky překlepové fráze Kanon D500. Na některých z nich můžete najít postupy, jak dostat své stránky do výsledků hledání na překlepové fráze.

Překlep přiznejte

Aby se stránka dostala ve výsledcích hledání překlepů nahoru, měla by pochopitelně obsahovat v textu stránky tyto překlepy. Abyste se z vás v očích návštěvníka nestal hotentot, je vhodné překlepy odlišit od zbytku stránky. Často se seznam překlepů uvádí texty typu časté překlepy, podobné výrobky a vyhledávací dotazy našich zákazníků atp. Většinou to stačí, ale někdy je potřeba přitlačit na pilu.

Uživatelský obsah

Když jsem se ptal Marka Prokopa jak zabudovat překlepy, poradil mi využít tzv. uživatelský obsah. Tzn. různá diskusní fóra, komentáře pod článkem a citáty z dopisů zákazníků. Jistě vás napadnou další způsoby, jak dostat tímto způsobem překlepy na web.

Paralelní obsah

Lovit návštěvníky na překlepy můžete také vytvořením paralelní struktury webu, která bude obsahovat nejčastější překlepy. K tomuto účelu je vhodné mít uzpůsobený publikační systém (toto platí i v případech zadávání překlepů jiným způsobem).

Pro paralelní překlepový obsah je možné využít jinou vaši doménu. V tomto i předchozím případě je samozřejmě důležité správně distribuovat zpětné odkazy a zajistit, aby se návštěvník dostal na cílovou stránku a splnil to, co od něj očekáváte.

Stojí to za to?

Vytvoření a správa paralelního obsahu je hodně náročná na zdroje. Vytváříte vlastně další web. Ten přitom klade extrémní nároky na práci copywritera. Dobrý copywritern je totiž zvyklý psát podle pravidel pravopisu. Úmyslné psaní překlepů není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Každý vlastník webu musí určit sám, jestli se mu náklady na vytvoření sítě na překlepy vyplatí. Jestli má trápit své zaměstnance psaním seznamů překlepů, falešným komentováním ve jménu nevzdělaného anonyma a jinými opičárnami. Pokud se ale rozhodnete na svůj web nadhánět překlepáře (koupí si absolvent pomocné školy půldruhametrovou plazmu?), budete muset analyzovat a vytvářet obsah. Třeba se to vyplatí.

Tento web píšu na notebooku s divnou klávesnicí a nad hlavou mi rachotí parta elektrikářů. Omluvte proto prosím případné překlepy.

Google nemá rád Holešov

Už pár týdnů nemůžu v Google Earth, Panoramio a spol. najít Holešov. Google mi místo Holešova pořád nutí Holešovu ulici v Radvanicích u Ostravy. Do Holešova se tak dostanu jenom přes Všetuly. Co se to za kolečko v Google polámalo, že nemůže najít Holešov ani Holesov? Přitom Google Mapy právě teď najdou Holešov bez problémů. Počkám. Ono se to nakonec spraví.

Google indexuje obrázková PDF

Už hodně dlouho umí Google indexovat PDF dokumenty, které vznikly z textových dokumentů resp. PDF jejichž zdrojem je text. Google teď umí indexovat také PDF soubory vzniklé skenováním.

Dnes jsem se dostal k článku A picture of a thousand words? (via Google Now Searches through Scanned Documents). Evin Levey v článku na Official Google Blog píše, že Google pomocí OCR indexuje také PDF dokumenty vzniklé skenováním. Texty doposud pro robota „skryté“ v obrázcích, tak mohou být převedeny do „čitelného“ textu.

Rozpoznávání textu via OCR je na straně Google jistě hodně náročné na výpočetní výkon. Ale podle všeho se to Googlu vyplatí. Stačí vzpomenut službu Google Books nebo si představit ta kvanta PDF souborů na webu, která jsou jinak nedohledatelná.

Souvislosti

Jak rychle umí Google indexovat

Jak rychle umí Google zaindexovat danou webovou stránku? To je častý dotaz autorů a vlastníků webových stránek. Dneska se mi povedlo dostat stránku do výsledků Google za 30 minut po zaindexování. Stránka přitom vznikla jen několik minut před příchodem robota. Na výraz socha Pravčice mi Google zaindexoval stránku Socha (Pravčice) s fotografií sochy stojící před kostelem sv. Floriána.

Výsledky hledání Google

Na 3. místo za 30 minut

Taková rychlost indexace webové stránky vyhledávačem a zobrazení odkazu na čelní pozici ve výsledcích hledání je samozřejmě výjimečná věc. V tomto konkrétním případě je hlavní příčinou úzké propojení Google a serveru Panoramio. Svou roli hraje také náhoda a co se týká třetí pozice ve výsledcích také mizivá konkurence výrazu socha Pravčice. Většinou je totiž potřeba dát vyhledávači sto dní hájení.

Jiné SEO

Tento spot není o SEO v tom pojetí, jak je obvykle chápáno. I když bude o vyhledávání a o ukládání informací v takové podobě, aby je vyhledávač našel. Ale abych nemlžil a dodržel pravidlo obrácené pyramidy vězte, že spot je o jedné klávesové zkratce aplikace Total Commander a o kladných dopadech, které její použití má na hledání textů pomocí tohoto programu.

Na úvod ještě musím podotknout, že nemám zájem o scestné komentáře typu Salamander je lepčejší; používám Linux a jsem v pohodě; určitě ho nemáš koupený; SEO je když…; o tom už jsem psal před rokem; už to není, co to bývalo. Děkuji za pochopení.

Ctrl+Z

Mám rád Total Commander. Nebudu se doširoka rozepisovat proč, ale pustím do světa jednu funkci, kterou dlouho a zhusta používám. Tou jsou komentáře. Komentáře se zobrazují, pokud najedete myší na komentovaný soubor nebo složku:

Komentář k souboru v okně Total Commanderu

Bublina s komentářem k souboru

Komentář můžete vytvořit k souboru nebo ke složce, na kterém stojí kurzor. Použijte klávesovou zkratku Ctrl+Z nebo menu Soubor>Změnit komentář… Vyskočí na vás dialog, do kterého zapíšete text komentáře a volbu potvrdíte. Když pak najedete kurzorem na okomentovaný soubor, tak v prvním řádku tooltipu uvidíte daný komentář.

Komentáře jsou docela užitečné, protože nemusíte soubory otvírat, abyste zjistili, co v nich vlastně je.

A jak to souvisí se SEO?

Text komentářů je uložený ve skrytém souboru descript.ion, který je uložen ve složce s komentovanými soubory nebo složkami. Je to prostý textový soubor, který začíná názvem komentovaného souboru (složky) a pokračuje textem komentáře. Jak asi víte, tak Total Commander umí poměrně dobře vyhledávat. Proto mám tak ošoupané klávesy Alt a F7 (přeháním). Total Commander má holt dost dobrý sérč endžín. Takže dobře optimalizované komentáře v přístupném (protože textovém) souboru dělají divy (a možná i spany).

Jedna technická poznámka. Total Commander umí pro ukládání komentářů použít také files.bbs a dosové kódování textu. Soubory je možné kopírovat včetně komentářů. Volby jsou dostupné v konfiguraci v položce Funkce (verze 7.02a).

Zkratku Ctrl+ZTotal Commanderu doporučuje devět z deseti vhodně vybraných IT odborníků.

Nové schody

Doma budeme mít brzo nové schody. Budou mít kovovou konstrukci a dubové stupně. Schody mi dělá místní zámečník z Holešova. Jsem rád, že jsem sehnal spolehlivého zámečníka. Hledání zámečníka z Holešova a okolí webovým vyhledávačem mi nebylo nic platné. Přesto jsem se k novým schodům skrze web dostal.

Schody budou

Rekonstrukce našeho domku se konečně chýlí ke konci. Schody jsou jednou z mála věcí, které ještě zbývá dodělat. Dlouho jsem hledal člověka, který schody vyrobí. Hledání místních řemeslníků je na webu často tristní záležitost. Nakonec se u nás doma před pár dny dost svařovalo.

Svářeč

Viktor Řeha svařující

Holešovské zámečnictví jsem nevygůglil. Zámečnictví Viktor jsem i tak našel díky webu. Dělal jsem totiž testera a poradce před ostrým spuštěním zmíněného webu. Zámečnictví v Holešově, které se zaměřuje mj. na schody a zábradlí. To mi znělo jako rajská hudba. Nezaváhal jsem a zámečnictví jsem oslovil s poptávkou nových schodů.

Musím říct, že se mi doposud provedené práce líbí. Viktor Řeha odvádí pěknou práci se smyslem pro detail. Takže pár odkazů si jistě zaslouží, i když z toho žádná sleva asi nekouká.

Mysli globálně, jednej lokálně

Jak už jsem psal, najít místní řemeslníky je často problém. Koupit přes internet knihu v USA není problém. Sehnat zámečnictví v Holešově na webu ano. Na toto téma konec konců Marek Prokop už před mnoha lety sepsal článek Mysli globálně, jednej lokálně. A i když uplynulo sedm let, pořád se věci příliš nepohnuly směrem k ideálu. Tak třeba tento spot přispěje k tomu, že až budete hledat zámečnictví v Holešově, najdete jej.